Viisaus kasvaa matkan varrella

Artikkeli on julkaistu 25.10.2018

Me seurelaiset elämme mielenkiintoisia aikoja. Toimintamme – ja toimintaympäristömme – on voimakkaassa muutoksessa. Tilausmäärämme ovat viimeisen vuoden aikana olleet kuukausitasolla 20-40 %:n kasvussa ja oikeastaan ainoa varma asia tulevaisuudessa on, että kaikki muuttuu. Koko ajan.

Olemme käynnistäneet jokin aika sitten kehityshankkeen, jonka tarkoituksena on etsiä ratkaisuja toimintamme arkisiin haasteisiin ja valmistaa meitä tulevaan. Arjen ongelmien ratkaisu on loppuen lopuksi melko yksinkertaista (ei helppoa), mutta työlästä ja kiperämpi kysymys onkin, miten varautua tulevaisuuteen jossa ainoa varma asia on, että kaikki muuttuu. Olemme antaneet kehityshankkeellemme nimeksi Peppi, koska mielikuva Astrid Lindgrenin satuhahmosta kiteyttää hyvin arvomme. Haluamme tarttua rohkeasti ongelmiimme ja kehittyä notkeiksi ammattilaisiksi, vastuullisuutta unohtamatta.

Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, joten on syytä varautua nopeisiin muutoksiin.

Hankkeen myötä olemme opiskelleet uusia tapoja toimia ja tavoitteenamme on kehittää valmiuksiamme toimia myös arjessa Peppimäisen ketterästi. Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, joten on syytä varautua nopeisiin muutoksiin. Ratkomme toimintamme haasteita luomalla ketteryyttä tukevia rakenteita kehittämisen johtamiseen ja uudistamalla työvälineitämme niin, että ne tukevat henkilöstömme itseohjautuvuutta ja mahdollistavat jatkuvan arvontuoton sekä työntekijöillemme että asiakkaillemme. Hyvänä ohjenuorana tekemisellemme toimii Modern Agile -liikkeen neljä periaatetta:

  1. Auta ihmisiä loistamaan
  2. Tee turvallisuudesta lähtökohta
  3. Kokeile ja opi nopeasti
  4. Toimita arvoa jatkuvasti

Vuosien päähän ennustaminen on haastavaa, koska jatkuvan muutoksen tahti myös kiristyy koko ajan. Muutama vuosi sitten Nasan teknologiajohtaja Tom Söderström lanseerasi käsitteen ”IT:n vuosikymmen”.

Söderströmin mukaan it:n vuosikymmen on nykyisin kolme vuotta. Kolmessa vuodessa teknologian kehitys etenee sen, mihin aiemmin meni kymmenen vuotta. Tästä johtuen valtavien, mammuttimaisten, it-hankkeiden aika on ohi ja pysyäkseen ajan hermolla pitää kehityksen edetä pienin askelin. Kehityksen valtatiestä on tullut risteävien polkujen verkosto. Tämä mahdollistaa sen, että jokaisessa risteyksessä on mahdollista tarkastaa suunta ja tehdä tarvittavat korjausliikkeet. Näin varmistamme, että enemmin tai myöhemmin saavutamme tavoitteemme emmekä hurauta liittymästä ohi eli viisaus kasvaa matkan varrella.

 

 Seuraa meitä FacebookissaTwitterissä, ja Instagrammissa!

Kirjoittaja vastaa Seuren ict-toiminnosta sekä intoilee ohjelmistorobotiikasta, tekoälystä ja ketterästä kehittämisestä.