Sanat takertuvat kurkkuun ja kyyneleet kihoavat silmiin. Ritva Tyyskä huokaisee ja aloittaa alusta.
– Olemme täällä tänään siksi, että seurelaiset ovat valinneet Vartsikan vuoden parhaaksi työkohteeksi, Tyyskä saa sanotuksi.
Jos täällä tänään itketään, itketään ilosta.
Koolla on opettajainhuoneellinen Vartsikan ala-asteen väkeä. Opettajia, koulunkäynninohjaajia, koulusihteeri ja rehtori Tyyskä.
Tarjolla on kahvia ja aamiaista. Tyyskä naureskelee aamun leivänleikkuu-urakalle, jota hän suoritti onnettoman huonolla veitsellä. Mitäpä sitä ei omiensa eteen tekisi.
Väistötilan vihkiäiset kuin Presidentinlinnassa
Viime vuodet eivät ole olleet niitä helpoimpia Vartiokylän koulun väelle. Koulun arkea ja työyhteisöä ovat koetelleet muutot ja eri väistötilat. Siksi Vuoden paras työkohde -tunnustus tuntuu erityisen hyvältä.
– Tämäkin on tällainen kompleksi tämä meidän väistötila. Meillä on viisi taloa, joissa on luokkatiloja, ja yhteensä seitsemän eri taloa, Tyyskä kertoo.
Me olemme tällaisissa tiloissa, ja silti seurelaiset viihtyvät, Tyyskä ja kollegat hämmästelevät. Hyvä työilmapiiri ei taida olla seinistä kiinni. Vartiokylässä osataan ottaa ilo irti hankalistakin asioista.
– Kun tulimme syksyllä tähän uuteen väistötilaan, pidimme Presidentinlinna-tyyliin tuossa ylätasanteella vihkiäiset ja soitettiin vähän musiikkia ja pidettiin pieni puhe. Semmoinen yhteistsemppi kaikille, Tyyskä muistelee.
– Tämä porukka välittää toisistaan, kertoo luokanopettaja Ruth Palola.
Näin seurelaiset kuvailevat Vartiokylän ala-asteen koulua työpaikkana:
“Vartiokylässä arvostetaan koulunkäynninohjaajaa. Sinne on mukava mennä. Tuntuu kuin olisi vakituista henkilökuntaa. Opettajat mukavia. Kiva koulu.”
“Hyvä työilmapiiri ja mukava työporukka.”
“Ystävällinen ja kannustava ilmapiiri, hyvä perehdytys ja apua ja tukea uskaltaa kysyä helposti kaikilta.”
“Paras rehtori ja työkaverit!”
Vartiokylässä jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi
Parhaaksi rehtoriksi tituleerattu Ritva Tyyskä, minkä sortin pomo sinä olet?
– Kyllä mä oon aika kuunteleva, ehkä yliempaattinenkin.
Palola puuttuu pomonsa puheeseen:
– Lempeä sä oot. Lapset antavat palautetta Ritun lempeydestä ja ystävällisyydestä. Joku käytti sanaa kiltti. Johtaja voi olla myös kiltti ja lempeä.
Palola arvostaa esihenkilössään sitä, että hän kuuntelee.
– Jos ei ole aikaa kuulla ja kuunnella, silloin ihminen ohitetaan. Kun me ihmiset teemme työtä itsenämme ja me teemme ihmisten kanssa työtä, on niin tärkeä asia ihmisyydessä, että jokainen tulee nähdyksi ja kuulluksi.
Vartiokylän ala-asteen koululla seurelaiset nähdään ja kuullaan. Kun seurelainen tulee kouluun sijaiseksi, hän hakee ensimmäiseksi avaimet.
– Miten häntä siinä tervehditään ja otetaan vastaan, on tosi tärkeää. Hän on ammattilainen ja tulee auttamaan meitä. Otetaan avosylin vastaan ja autetaan, jos on jotakin, missä pitää auttaa, Tyyskä sanoo.
– Me ollaan puhuttu tästä paljon, koska tällaiset asiat eivät tule itsestään. Sen eteen tehdään töitä ja pidetään huolta, että tämä tapa olla ja toimia säilyy, Palola summaa.
Palola kertoo, kuinka hän työpäivän aikana huomioi sijaiseksi tulleen seurelaisen:
Katso koko haastattelu Seuren YouTubesta.
Vartiokylän ala-asteen koulu
Vartiokylän ala-asteen koulussa on 1.–6. luokat ja kaksi vaativan tuen autismiopetuksen luokkaa. Oppilaita koulussa on noin 430.
Osoite: Rusthollarintie 1, 00910 Helsinki
Organisaatio: Helsingin kaupunki
Kenelle: Koulunkäynninohjaajille. Töitä on tarjolla etenkin autismiopetuksen luokilla. Tervetuloa!
Vartiokylän ala-aste valittiin vuoden 2023 parhaaksi opetusalan työkohteeksi.
Vuoden paras työkohde -kampanja juhlii upeita työyhteisöjä ja hyvää johtamista – tekijöitä, jotka saavat seurelaiset viihtymään ja voimaan hyvin työssään. Vuoden paras työkohde -tunnustus on kiitos työhyvinvoinnin eteen tehdystä hyvästä työstä.