Helsingin kaupungin Läntinen kotihoitoyksikkö palvelee useiden kaupungin alueiden asukkaita. Kotihoitoyksikkö tarjoaa tukea kotona asumiseen ja auttaa kotona asuvia vanhuksia ja kaikkia kaupunkilaisia silloin, toimintakyky heikkenee hetkellisesti.
Vaikka kotihoidossa työskennellään asiakkaiden kodeissa, työskentelyalueen ei tarvitse olla laaja eikä työajan huveta asiakkaalta toiseen siirtymiseen. Silloin asiakkaan hyvinvointiin on helppo panostaa.
Tiiviit siirtymämatkat ja työntekijät kokoava työpiste lisäävät hyvinvointia
Läntisen kotihoidon Haaga 4 lähipalvelualueen esihenkilö Päivi Sohlman kertoo työpaikastaan ja meiningistä palvelualueella.
– Haaga 4 on maantieteellisesti pienellä alueella. Asiakkaamme ovat kahden kilometrin säteellä ja työpisteemme sijaitsee alueen keskellä. Meillä asiakkaiden välimatkat voi kävellä, pyöräillä tai tarvittaessa myös ajaa autolla. Käytössä on myös kaksi sähköautoa.
Päivi kertoo Haaga 4:n onnistuneen työilmapiirin syntyvän kokeneiden konkarien halusta ottaa ja auttaa myös sijaiset heti mukaan. Tiivis työyhteisö ei tarkoita muuria ”meidän” ja ”niiden” välillä. – Meidän kotihoidossa on pitkäaikaiset hoitajat, jotka perehdyttävät keikkalaiset niin päivän keikkatyöhön, kuin pitempiaikaisempiinkin sijaisuuksiin hyvin.
Positiivisuus ja kiireettömyys luovat mahdollisuuksia hyvään työhön
Haaga 4 lähipalvelualueen töissä parasta on henkilöstön positiivinen ja avoin ilmapiiri, Päivi kertoo. –Tarvittaessa työkaverit auttavat, tilanteessa kuin tilanteessa.
Kun kiirepainetta ei ole ja apua saa, ehtii keskittyä tärkeimpään eli asiakkaiden auttamiseen. – Teemme asiakaslähtöistä työtä kiireettä asiakkaan luona. Näin mahdollistamme heidän kotona asumisensa niin pitkään, kuin se on mahdollista.
Kotihoidon työpäivä rakentuu asiakkaan arjen ympärille
Työpäivä Haaga 4:n kotihoidossa varmasti monen mielestä juuri sellaista, minkä takia he kotihoitotyön valitsivat. – Aloitamme aamuvuoron Lean palaverilla, jossa käymme läpi päivittäiset tehtävät yhdessä. Aamukäynnit ovat asiakkaillemme erityisen tärkeitä, jotta he saavat omanlaisensa päivän käyntiin.
Hoitoalueen kompakti koko antaa myös enemmän mahdollisuuksia tavata työkavereita myös ohimennen. – Lounastauko on mahdollista pitää työpisteellä, sillä työpisteelle ei ole pitkä matka.
Työntekijät kokoavan työpisteen erikoisuus on, että rakennus on entinen päiväkoti. Mukana tuli oma kiva sisäpiha, jossa kesällä tauot voi pitää kahvikupin kanssa istuskellen koristeomenapuun alla.
Iltapäivään sijoittuvat käyntiajoiltaan pidemmät käynnit, kuten esimerkiksi haavanhoidot. Iltavuorossa kotihoidon lähihoitajat taas kohtaavat eniten apua tarvitsevia asiakkaita ja työtehtävät painottuvat lääkehoitoon ja hygieniaan sekä vuoteeseen avustamiseen.
Tervetuloa iloiseen työyhteisöön, myös keikalle
Työkohteeseen Päivi toivoo ennen kaikkea positiivisia ja asiakaslähtöisiä hoitajia, jotka tuovat oman osuutensa onnistuneisiin ja iloisiin työpäiviin.
Entä mikä on työyhteisön supervoima? – Supervoimamme on erinomainen yhteishenki, hän kertoo ylpeänä kaikista työntekijöistä.