Riittävä rokotesuoja – Tietoa tartuntatautilaista ja rokotesuojasta
Mikä on tartuntatautilain mukainen riittävä rokotesuoja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalla?
Sosiaali- ja terveydenhuollon ilmoituksissa usein edellytetään tartuntatautilain pykälän 48 mukaista rokotesuojaa. Tartuntatautilain 48 § mukaisia pakollisia rokotuksia ovat influenssa-, tuhkarokko-, vesirokko- ja hinkuyskärokote.
1. Voimassa oleva influenssarokotus influenssakauden aikana
- Influenssakausi on 1.10. – 30.4. Huolehdithan, että otat kausi-influenssarokotuksen vuosittain heti, kun se on mahdollista. Maksuttoman kausi-influenssarokotuksen saat omalta terveysasemaltasi.
- 1.5. – 30.9. välinen aika ei ole influenssakautta ja influenssakauden ulkopuolella voit työskennellä ilman influenssarokotetta.
2. Tuhkarokko- eli MPR-rokotus (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko)
- Jos tiedät sairastaneesi tuhkarokon tai olet saanut kaksi annosta MPR-rokotetta, suojasi on ajan tasalla. Muutoin sinun tulee täydentää rokotussuojaa MPR-rokotteella (Priorix- tai M-M-RVAXPRO-rokote).
- Jos perusrokotussarja on aikanaan jäänyt kesken, se täydennetään.
- MPR-rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja sen saa ilmaiseksi omalta terveysasemalta.
3. Vesirokkorokotus
- Jos et ole sairastanut tai et tiedä sairastaneesi vesirokkoa, sinun tulee täydentää rokotussuoja vesirokkorokotuksella.
- Rokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta, joiden minimiväli on 3 kuukautta.
- Vesirokkorokotus ei kuulu aikuisilla kansallisen rokotusohjelman piiriin.
4. Hinkuyskärokotus (dtap-rokote)
Hinkuyskärokotus koskee vain sellaisia työntekijöitä, jotka työskentelevät Seuren kautta säännöllisesti tai pitkäkestoisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kohteessa, jossa hoidetaan alle 12 kuukauden ikäisiä vauvoja.
- Dtap-rokote on tarkoitettu suojaamaan kurkkumädältä, jäykkäkouristukselta ja hinkuyskältä.
- Aiemmin sairastettu hinkuyskä ei tuo elinikäistä immuniteettia, vaan ainoastaan rokotteella voidaan saavuttaa riittävä suoja.
- Hinkuyskärokotteen antamaa suojaa tulee tehostaa vähintään viiden (5) vuoden välein.
- Hinkuyskärokote ei kuulu aikuisilla kansallisen rokotusohjelman piiriin.
Ilman rokotussuojaa ei ole mahdollista työskennellä Seuren kautta sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä.
Rokotussuojaa tarvitaan, kun työskennellään riskiryhmiin kuuluvan potilaan tai asiakkaan välittömässä läheisyydessä. Perinteisen hoitotyön lisäksi tällaista työtä on myös potilashuoneiden siivoaminen, ruuan jakelu potilaille tai esimerkiksi vanhusten päiväkeskuksessa toimiminen.
Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt, joiden vastustuskyky on heikentynyt sairauden tai sen hoidon takia, sekä imeväisikäiset, yli 65-vuotiaat ja raskaana olevat.
Huomaathan: Asiakkaan koti ei yleensä ole sosiaali- ja terveydenhuollon toimipiste. Poikkeuksena on koti, joka sijaitsee asumispalveluita tarjoavassa sosiaalihuollon toimintayksikössä. Myöskään koulu tai päiväkoti ei ole sosiaali- ja terveydenhuollon toimipiste.
Suosittelemme influenssarokotusta kaikille, jotka työskentelevät ikäihmisten tai immuunipuutteisten parissa. Rokotukset kuuluvat kansalliseen rokotusohjelmaan ja ovat maksuttomia.
Käytännössä rokotesuojaa edellytetään lähes kaikissa sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työkohteissa työskenteleviltä.