Joko robotti suunnittelee työvuorosi?

Artikkeli on julkaistu 05.07.2017

Tällä hetkellä ymmärrämme vain pienen pienen osan siitä, mitä robotiikalla voi saada aikaan. Helposti sanomme, että koneet eivät voi tehdä ainakaan sitä eivätkä tätä. Minuahan ei hoitokodissa aikanaan koneet pese, pohdimme eräs päivä töissä. Seuraavassa hetkessä olimme jo harpanneet ideoimaan, mikä mahtaa olla oikeasti todellisuutta jo piankin. Onkohan siellä pesuhuoneessa sittenkään ihmistä? Pitäisikö olla? Valitsisinko mieluummin ihmisen juttelukaveriksi ja robotin pesijäksi?

Seuressa olemme miettineet jo aika pitkälle, mitä ovat ne automatiikan ja robotiikankin mahdollistamat asiat, joita tulevaisuudessa tarjoamme asiakkaillemme. Ei ole mikään meidän keksintö, että työvuorosuunnittelu sujuu automaatiolla paremmin kuin ihmisen tekemänä.

Robotti voi käsitellä niin hurjan määrän ohjaustietoja, että ihmisaivot eivät ikinä pysty samaan.

Robotille voi opettaa työyksikön työvuorosuunnittelun periaatteet sekä sen, millä periaatteilla sallitaan yksilötasoiset poikkeamat. Sitten robotille kerrotaan, missä prioriteettijärjestyksessä sen kuuluu suunnittelu tehdä. Ja sehän hurauttaa asian hetkessä – ja vieläpä oikeudenmukaisemmin kuin ihminen.

Robotti tosiaan myös oppii. Kun pistät sen kerran tekemään asian tietyllä tavalla, se osaa jo seuraavalla kerralla itse ehdottaa, että tehdäänkö samoin kuin viimeksi.

Kaikkea ei ohjaustiedoissa tarvitse osata etukäteen määritellä.

Robotin voi laittaa huolehtimaan siitä, että tiettyjen ihmisten toiveet eivät kerta toisensa jälkeen jyrää muita työvuoroja suunniteltaessa.

Näin kesäisin lomat kuumentavat tunteita monilla työpaikoilla. Josko reilu ja oikeudenmukainen robotti jäähdyttäisi niitä?

 

Lue Seuren blogia ja seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä!

Kirjoittaja on Seuren toimitusjohtaja, joka aikoo lomallaan käväistä pienellä vaelluksella Alpeilla sekä rakentaa muurin – pergolaa varten.