FC Paras työyhteisö – kuinka koota voittava joukkue työpaikalle?

Artikkeli on julkaistu 29.06.2016

Olen esimies, pomo, johtaja. Mutta mitä jos ajattelisinkin kuin jalkapallojoukkueen valmentaja, jolla olisi vapaat kädet koota joukkue, jota voisi kutsu vaikkapa nimellä FC Paras työyhteisö. Millaisista työntekijöistä koostaisin kokoonpanoni seuraavaan peliin, kutsutaan sitä vaikkapa sitten seuraavaksi strategiakaudeksi.

Haetaan joukkuepelaajia

Tarvitsisin pelaajia eri rooleihin, mutta kaikissa heissä tulisi olla myös yhteisiä ominaisuuksia. He olisivat vastuullisia joukkuepelaajia, jotka sitoutuisivat joukkueen yhteiseen tavoitteeseen, pelikirjaan.  Valmentajana tehtäväni olisi kuvata tavoite ja joukkueen pelitapa niin selkeästi ja innostavasti pelikirjan avulla, että sen avulla pelaajien olisi helppoa motivoitua. Ulkoisesti kun ei voi toista motivoida, jokainen voi vain itse motivoitua, koska se tapahtuu jokaisessa meissä sisällä. Esimiehen tehtävä on mahdollistaa se, että työntekijä voi motivoitua vastuistaan ja työtehtävistään.

Joukkueessani kaikki laittaisivat itsensä peliin puolustuspäässä, toimisivat sovittujen arvojen mukaisesti. Yhteistyö ja uhrautuminen joukkueen eteen olisivat niin korkealla tasolla, että koko joukkueen toteuttama puolustus toimii pohjana, johon rakentaa tehokasta hyökkäystä. Näen että samalla perustalla toimiva työyhteisö on enemmän kuin osiensa summa, kun tavoitellaan asetettuja tavoitteita. Esimiehen tulee tehdä tavoite selväksi ja jokaisen sitoutua siihen, että yhteistyö toimii.

Keräisin joukkueeseeni pelaajia, jotka ovat valmiita sekä rakentamaan peliä että viimeistelemään maaleja. Ainoa tavoite ei voi olla itse tehty maali. Pelaajien tulisi olla valmiita blokkaamaan vastustajia pois edestä tai antamaan vastustamattoman avaussyötön, jotta pelikaveri voi päästä yksin läpi ja tehdä maalin. Jokainen maali on yhtä arvokas jokaiselle, teki sen itse tai teki sen kaveri. Jokainen kokisi onnistumisen tunnetta onnistuessaan niissä asioissa, jotka on sovittu joukkueen yhteisiksi tavoitteiksi, olivat ne sitten tiukka puolustuspeli, lyhytsyöttöpeli, vauhdikas vastahyökkäysten rakentaminen tai hienoakin hienompi maali. Työyhteisössä, jossa onnistumiset ovat yhteinen ilon aihe ja päämäärä on yhteinen, johon kukaan ei voikaan yksin päästä, näen tätä samaa tekemistä ja tunnelmaa.

Vaihtopenkki mukaan

Jokainen pelaaja hinkuisi kentälle. Vaihtopenkki ei olisi kenellekään se suosikki vaihtoehto, mutta silti ymmärrettäisiin, että kentällä olevat hoitavat oman hommansa, heitä kannustetaan ja iloitaan heidän suorituksistaan. Hienoa torjuntaa tai maalia tuulettaa koko joukkue. Vaihtopenkillä on luotettava kentällä oleviin ja olla valmiina seuraavaan hetkeen, kun itse pääsee kentälle. Luottamuksen tulisi näkyä myös kentällä, jokainen uskoisi, että kaveri hoitaa kunnialla oman tonttinsa ja keskittyisi tekemään omalta osaltaan sovitut asiat, jotta on esimerkiksi oikeassa paikassa ottamassa syöttöä vastaan. Toisen tontille meno väärässä hetkessä sekoittaa sovitut pelikuviot ja tuottaa hankaluuksia. Luottamalla itseensä ja kollegoihinsa on töissäkin helpompi olla. Kun kaikki laittavat oman parhaansa peliin, voi olla varma, että lopputulos on kaikille mieluinen.

Pelaajien tulisi siis olla sitoutuneita pelikirjaan, eli sovittuun pelitapaan ja yhteisiin juttuihin pelin sisällä, mutta samalla rohkeita ja luovia. He tunnistaisivat hetket, jolloin on aika soveltaa omaa osaamistaan ja luovuuttaan ja siten ratkaista pelejä, joko puolustamalla omaa maalia, rakentamalla peliä tai viimeistelemällä saksipotkuakin hienomman maalin. Sama logiikka toimii töissäkin, kun tunnistaa yhteisesti sovitun toimintamallin sisällä ne paikat, joissa on aika tehdä itsenäisiä ratkaisuja, päästään parhaaseen tulokseen. 

Tämä olisi pohja, jolla peli tai tässä tapauksessa tuleva strategiakausi saataisiin vietyä hienoin tuloksin tavoitteisiin. Tämän pohjan päälle olisi hyvä valmentajan yhdessä pelaajien, tai siis työntekijöiden kanssa, rakentaa sellainen tekemisen tapa, jossa jokainen pääsisi omilla vahvuuksillaan loistamaan, kehittämään osaamistaan, innostumaan ja onnistumaan.

 

Lue Seuren blogia ja seuraa meitä Facebookissa ja Twitterissä!

Kirjoittaja on Seuren asiakkuusjohtaja, joka on hurmaantunut Islannin jalkapallojoukkueen menestyksestä.