Työhaastattelukutsu tarkoittaa, että cv:ssä esiin tuomasi osaaminen on herättänyt työnantajan kiinnostuksen. Työhaastattelun tarkoitus on muodostaa kokonaiskuva osaamisestasi, motivaatiostasi ja persoonastasi, ne kaikki ovat valinnan kannalta yhtä tärkeitä. Harva yritys valitsee tehtävään vain ”paperilla hyvän” työntekijän. Kuinka vakuutat työnantajan siitä, että olet myös tehtävään parhaiten soveltuva ”hyvä tyyppi”? Näillä vinkeillä onnistut työhaastattelussa!
1. Perehdy
Hanki tietoa yrityksestä. Historiikin lukeminen kannesta kanteen ei ole tarpeen, mutta yrityksen www-sivujen ja sometilien kautta saat tärkeää tietoa esimerkiksi yrityksen toimintakulttuurista ja arvoista. Annat itsestäsi motivoituneen kuvan tuomalla esiin asioita, jotka yrityksessä ovat sinulle vetovoimaisia ja merkityksellisiä. Lue vielä kerran myös hakuilmoitus. Harjoittele yleisimpiin haastattelukysymyksiin vastaamista painottaen tehtävän kannalta olennaista osaamista. Mieti myös mitä itse haluat kysyä tehtävästä ja työnantajasta.
2. Panosta ensivaikutelmaan
Saavu paikalle ajoissa. Kiinnitä huomiota siistiin ja huoliteltuun ulkoasuun sekä ryhtiin. Katso silmiin ja hymyile! Hymyilemällä olet paitsi helposti lähestyttävämpi, se auttaa sinua myös rentoutumaan. Sanaton viestintä on yhtä tärkeää kuin se, mitä vastaat kysymyksiin. Haastattelija tekee käyttäytymisesi perusteella tulkintoja työelämätaidoistasi sekä kyvystäsi toimia uusissa tilanteissa. Yksityiskohdilla on merkitystä. Kumpi viestii kyvystäsi olla tarkka ja organisointitaitoinen: epämääräinen kasa ryppyisiä ja kahvitahraisia papereita muovikassissa vai portfolioon aikajärjestykseen arkistoidut työ- ja tutkintotodistukset?
3. Kuuntele ja kiteytä
Työhaastattelu on vuorovaikutustilanne, jota haastattelija johtaa. Kuuntele siis tarkkaan, mitä hän sinulta kysyy. Mieti hetki, ennen kuin vastaat. Ytimekäs vastaus on vakuuttavampi kuin pitkä, polveileva tajunnanvirta ja kertoo kyvystäsi keskittyä olennaiseen myös työtehtävissäsi. Hyvät viestintätaidot ovat olennainen osa ammattitaitoa alalla kuin alalla. Selkeällä ilmaisulla osoitat osaavasi ottaa keskustelukumppanisi huomioon.
4. Tuo esiin osaamisesi ja potentiaalisi
Kun työhaastattelija pyytää sinua kertomaan itsestäsi, älä tyydy vain kertaamaan hänelle cv:täsi. Sen sijaan, että kerrot yksityiskohtaisesti mitä olet tehnyt, perustele miksi olet tehnyt tietynlaisia valintoja. Kerro onnistumisistasi käytännön esimerkein. Mitä olet oppinut mokista ja vastoinkäymisistä? Kyky tarkastella itseäsi ulkoapäin kertoo siitä, että suhtaudut kehittämissuuntautuneesti itseesi ja työhösi ja osaat johtaa itseäsi. Muista, että tehtävään ei aina haeta valmista osaajaa, vaan työhaastattelussa kartoitetaan myös hakijan potentiaalia kehittyä tehtävässä.
5. Ole paras versio itsestäsi
Työnantaja on kiinnostunut paitsi osaamisestasi ja motivaatiostasi, myös siitä miten persoonasi sopii haettavaan tehtävään ja yritykseen. Jos tiedät jännittäväsi haastattelutilannetta, sano asia ääneen. Haastattelija arvostaa rehellisyyttäsi ja osaa omalta osaltaan keventää tilannetta. Vankka asiaosaaminenkaan ei riitä, jos et vakuuta työhaastattelijaa vuorovaikutustaidoillasi. Varautunut ja totinen olemus voi antaa sinusta vääränlaisen kuvan. Älä kuitenkaan piiloudu roolin taakse vaan anna persoonasi näkyä. Ota tavoitteeksi olla haastattelutilanteessa paras versio itsestäsi – positiivisuudella ja avoimuudella pääset jo pitkälle.
Tilaa Seuren uutiskirje, niin saat noin kerran kuukaudessa tietoa valitsemiltasi aloilta sekä uusimmat työpaikkailmoituksemme.