1. CV puhtaalta pöydältä
Jos työnhaku ei ole ollut ajankohtaista vuosiin, CV:n tekeminen alusta alkaen voi tuntua uuvuttavalta. Puhtaalta pöydältä aloittaminen kannattaa kuitenkin ottaa mahdollisuutena. CV:n laatiminen on rankkaa juuri siksi, että on pakko pysähtyä kunnolla miettimään, mitä olen tehnyt, mitä osaa ja missä kohtaa osaaminen kaipaa päivittämistä. Ja mikä haastavinta – Kuinka kiteyttää tämä kaikki?
Tätä ei pysty tekemään tunnissa eikä kahdessa. Varaa siis mielellään kokonainen päivä, rauhallinen ja miellyttävä ympäristö, hengitä syvään ja aloita hahmottelu. Käytä hyväksesi monia hyviä ohjeita, esimerkiksi 10 helppoa CV-ideaa.
- CV:n suunnitteluun ja toteutukseen löytyy monia eri tapoja ja ohjelmia. Yksi helppokäyttöinen ja maksuton graafiseen suunnitteluun tarkoitettu ohjelma on Canva. Canvasta löydät valmiita CV-mallipohjia ja niitä on helppo muokata tarpeidesi mukaan. Voit myös etsiä ideoita tekemiseen esimerkiksi TE-toimiston sivuilta tai pyytää ansioluetteloita malliksi ystäviltä tai sukulaisilta.
- Kerää aikajärjestykseen opinto-, harjoittelu- ja työtodistuksesi. Näistä saat tarvitsemasi aloitus- ja loppumisajat ja tehtävien sisällöt. CV:n osioihin opiskelusta, harjoitteluista tai työhistoriasta ei voi laittaa tehtäviä, joista sinulla ei ole todistusta. Jos todistuksia puuttuu, niitä voit pyytää oppilaitoksesta ja entisiltä työnantajiltasi vielä vuosienkin kuluttua.
- Kaikesta osaamisesta et välttämättä tarvitse todistusta, vaan esimerkiksi kielitaitosi tai jonkin työkalun käyttöosaamisen voit arvioida itse. CV:n lukijan on kuitenkin hyvä tietää mihin arvio perustuu.
- Älä tyydy vain luettelomaan tutkintoja tai työpaikkoja, vaan kerro jokaisen osalta mitä opintoja tai työtehtäviä ja vastuita niihin sisältyi. Jos työskentelit vaikkapa ruokapalvelutyöntekijänä, tehtävänimikkeen lisäksi voit kertoa esimerkiksi: ”Vastasin ainoana työntekijänä yli 30 lapsen päiväkodin ruokahuollosta, sisältäen aamupalojen, välipalojen ja lisäkkeiden valmistamisen, ruoan jakelun, ruokailijamäärän seurannan, erityisruokavaliot, omavalvonnan ja tilausten teon sekä siivouksen ja puhtaanapidon tehtäviä.”
2. Vanhan CV:n viilaus
Kuulutko kenties joukkoon, jonka CV on ajalta, kun tv-kanavia oli kolme? Kun työnhakuvaihe on päällä, olet kyllä aina tunnollisesti päivittänyt viimeisimmät kurssit ja työpaikat, mutta kokonaisuudesta pitäisi puhaltaa pölyt.
Tällöin sinulla on kaksi vaihtoehtoa, joista erinomainen on puhdistaa pöytä ja siirtyä kohtaan 1. Raskain osuus eli tietojen kerääminenhän sinulla on jo tehtynä!
Toinen mahdollisuus on antaa CV ulkopuolisen, aidosti kriittisen henkilön luettavaksi ja viilattavaksi. Kaverin CV:n lukeminen ajan kanssa on oikeasti vaativa homma, joten kannattaa miettiä, keltä palvelusta pyytää. Muuten saatat saada ”ihan hyvä” -vastauksen ja jatkaa taas muutaman vuoden samalla CV:llä.
Kun olet työhön ryhtynyt, muista puhaltaa pölyt myös hakemustekstistäsi – Siitä valmiista pohjatekstistä joka meillä kaikilla on, vaikka työnhakuoppaissa usein muuta neuvottaisiinkin!
3. X-factor – Erottaudu muista
Mikä on se mystinen tekijä, joka saa kiireisen rekrytoijan pysähtymään CV:n tai työhakemuksen kohdalla ja miettimään: onpa tosi kiva hakemus, onpa tosi osuvasti sanottu, kylläpä tämän ihmisen osaamisesta tulee hyvä kuva.
Kaikki eivät ole sanaseppoja ja luovuuskin on kovin erilaista. Kuinka siis tuoda sopivasti persoonaa mukaan niin, että CV erottuisi sadan muun joukosta?
Visuaalinen kikkailu on oma lukunsa, mutta sisältö on kuitenkin tärkein. Mieti, mikä on juuri se sinun juttusi, joka erottaa sinut naapurin Matista. Haluatko kertoa persoonastasi; hyvistä ihmissuhdetaidoista, ongelmanratkaisukyvystä, aloitteellisuudesta, kaikkien asiakkaiden kohtaamisesta lämmöllä? Tai ehkäpä sinulla on jokin erityistaito, kuten kielitaito tai kulttuurinen osaaminen, tai kokemusasiantuntijuutta siitä elämäntilanteesta, jossa työssäsi kohtaamat ihmiset ovat? Onko sinulla muussa elämässäsi kertynyttä kokemusta vaikkapa järjestötyöstä, kilpaurheilusta tai taiteesta, jossa kehittyneiden taitojen hyväksikäyttöä työssäsi haluat tuoda esiin?
Hyvä X-factor ei ole lukijan korvaan särähtävää kikkailua, vaan erottautuminen liittyy monesti rivien välistä paistavaan aitoon, mutkattomaan motivaation ja asenteen ilmaisemiseen.
4. Siisti on kaunista
Tarkista lopuksi CV:n ulkomuoto ja kieliasu, ja että kaikkien tutkintojen, oppilaitosten, tehtävänimikkeiden ja yritysten nimet on kirjoitettu tarkalleen oikeassa muodossa. Kirjoitusvirheetön ja huolellinen CV antaa sinusta ammattimaisen kuvan.
Kun CV on tehty kerran hyvin, voit käyttää sitä pienellä päivitysvavalla useita vuosia. Kaikki kuitenkin vanhenee aikanaan, myös CV:t, joten työpaikanhakutarpeen tullessa vanha CV kannattaa aina tarkistaa ennen lähettämistä.