Tarkista, mitä osaamista työpaikkailmoituksessa haetaan
Tallenna jo hakiessasi työpaikkailmoituksen teksti ja valmistaudu kertomaan osaamisestasi ja käytännön esimerkkejä jokaisesta niistä taidosta, jotka ilmoituksessa mainitaan.
Varaudu kertomaan urastasi tarinana
Työhaastatteluissa pyydetään usein kertomaan omin sanoin siihenastisesta urastasi. Harjoittele siis kertomaan CV:stäsi löytyvät asiat soljuvana tarinana, ja kertomaan kuulijalle lisää. Voit esimerkiksi kertoa hakemasi paikan kannalta tärkeimmät kokemuksesi kustakin työstä ja kertoa, mistä syistä valitsit opintoalasi ja aikaisemmat työsi.
Valmistaudu yleisiin haastattelukysymyksiin
Mieti etukäteen vastauksia mahdollisiin haastattelukysymyksiin. Yleisiä työhaastattelukysymyksiä ovat muun muassa:
Mikä tässä työpaikassa herätti mielenkiintosi ja miksi päätit hakea?
Voit kertoa esimerkiksi aidosta kiinnostuksestasi haettavaan työhön, mistä asioista tunnet työnantajan jo entuudestaan, tai jostain mielenkiintoisesta seikasta työpaikkailmoituksessa.
Kerro esimerkki onnistumisesta työssä.
Kerro jostain oikeasti tapahtuneesta suuresta tai pienestä haasteesta, jossa onnistuminen vaati erityisesti osaamista, luovuutta, sinnikkyyttä, uudella tavalla ajattelua tai muuta, mitä haettavassa työssä arvostetaan.
Kerro esimerkki epäonnistumisestasi työssä ja siitä, miten tilanteessa toimit.
Kerro jostain oikeasti tapahtuneesta mokasta tai ongelmasta. Kerro, miten olit osallisena tilanteessa ja miten onnistuit ratkaisemaan ongelman.
Mitkä ovat mielestäsi kolme tärkeintä asiaa työssäsi?
Kerro sinulle itsellesi tärkeitä asioita. Asiat voivat liittyä suoraan työhösi (”Nautin aidosti asiakkaiden kanssa työskentelystä.”) tai esimerkiksi työympäristöön (”Minulle itsenäinen tekeminen on tärkeää.”)
Kerro osaamisestasi (jonkin tietyn asian tai työkalun) osalta.
Työnantajalle tämän asian osaaminen on selvästi tärkeää! Kerro osaamisestasi tavalla, joka vakuuttaa kuulijan. Kerro esimerkkejä käytännön tehtävistäsi ja käytä myös asiaan liittyviä oikeita termejä.
Miten toimit stressaavissa tai vaikeissa tilanteissa?
Vastaa rehellisesti! Sinnitteletkö maaliin, yrität herättää flown, otat aikalisän? Paloitteletko mahdollisesti tehtävän pienempiin osiin, delegoitko tai pyydätkö apua?
Minkälainen on mielestäsi hyvä työpäivä/ esihenkilö/ työnantaja?
Kerro, minkälainen arki saa sinut hyvälle mielelle. Älä kerro mahdollisista aikaisemmista huonoista kokemuksistasi. Palkkaava yritys ei halua olla sinulle vain vähemmän paha vaihtoehto.
Minkälainen tiimin jäsen olet?
Oletko ihmisistä pitävä ja kaikkien kanssa toimeen tulija, tai ehkä omiin tehtäviisi keskittyjä? Otatko turhankin usein vetovastuun, tai puhutko vain silloin jos on asiaa? Kerro aidosti itsestäsi, vääriä vastauksia ei ole.
Missä asioissa sinulla on vielä kehitettävää?
Voit tuoda esiin jonkin hakuilmoituksessa toivotun seikan, jossa et ole vahva, mutta jossa haluaisit kehittyä jos sinut valitaan. Edelliseen sijaan voit myös puhua jostain yleisestä seikasta tai osaamisesta, missä haluaisit kehittyä.
Missä haluaisit olla viiden vuoden kuluttua?
Pohdi etukäteen, haluaisitko kehittyä ja jatkaa hakemastasi tehtävästä yrityksen sisällä myöhemmin muihin tehtäviin, ja mitä tehtävät olisivat. On myös ok kertoa, että haluaisi edelleen olla samassa tehtävässä, mutta kokeneempana.
Haastattelun loppupuolella kysytään yleensä myös aina, mitä sinä haluaisit kysyä tehtävästä tai tietää yrityksestä lisää. Mieti siis myös valmis kysymys! Voit kysyä esimerkiksi tarkennuksia haettavaan työhön tai sitä, minkälainen tiimisi tai työpäiväsi tulisi olemaan.
Vastaukset kannattaa miettiä soljuviksi ja jopa harjoitella kertomalla ne ääneen, jos tilanne jännittää. Vastauksia ei kuitenkaan kannata harjoitella liian tarkkaan, vaan ole oma itsesi ja vastaa siten, kuten aidosti koet.
Muista myös, että on ihan ok pysähtyä hetkeksi miettimään omaa vastausta kysymykseen. Mietitty vastaus on yleensä parempi kuin hihasta nykäisty.
Kohdista puheesi kysymyksen esittäjälle ja ole juuri niin iloinen ja reipas kuin mitä normaalisti hyvänä päivänä olet. Työpaikan saannissa tärkeintä on osaaminen, ja työhaastattelu on tilaisuutesi kertoa siitä mahdollisimman hyvässä valossa.
Artikkelin kysymykset ovat edustavia esimerkkejä yleisistä työhaastattelukysymyksistä. Kysymykset eivät ole suora ote Seuren työpaikkahaastattelukysymyksistä.