Näin teet loistavan CV:n

Työnhaku edessä, mutta CV eli ansioluettelo vielä puuttuu? Jos teet CV:tä ensimmäistä kertaa tai edellisestä kerrasta on ehtinyt jo kulua aikaa, kannattaa CV:n työstö aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Varaa siis hetki aikaa ja rakenna CV, joka huomataan.

CV:n tekeminen voi tuntua työläältä aloittaa, mutta se maksaa vaivan. Työstön aikana saat nimittäin itsellesi hyviä eväitä tuleviin työhaastatteluihin. Pieni extratyö kantaakin hedelmää myöhemmässä vaiheessa, kun oma työhistoria on kirkkaana mielessä ja osaamistaan on miettinyt valmiiksi.

Miksi hyvään CV:hen kannattaa panostaa?

CV on usein ensimmäinen asia, jonka avulla työnantaja sinuun tutustuu. CV tarjoaakin työnantajalle ensivaikutelman sinusta ja on usein ratkaisevassa roolissa sen suhteen, lukeeko työnantaja työhakemuksesi ja saatko sitä myötä kutsun haastatteluun. Hyvin laadittu CV voi avata ovia ja edistää urakehitystäsi. Tästä syystä CV:n laatimiseen kannattaa käyttää aikaa ja ajatustyötä.

Hyödynnä valmiita pohjia

CV:n suunnitteluun ja toteutukseen on monia eri tapoja ja ohjelmia. Esimerkiksi Canva on helppokäyttöinen ja maksuton graafiseen suunnitteluun tarkoitettu ohjelma, josta löydät valmiita CV-malleja, joita on helppo muokata tarpeidesi mukaan. Valmiista CV-mallipohjista saat hyviä ideoita siitä, mitä tietoja CV:ssä yleensä on ja kuinka ne ovat muotoiltu. CV:n ulkonäkö on myös yksi asia, joka houkuttelee työnantajaa tutustumaan juuri sinun hakemukseesi, siksi siihen kannattaa panostaa.

Ideoita hyvään CV:hen saat myös ystäviltä tai sukulaisilta, henkilöiltä, joilla on kokemusta työn hakemisesta ja saamisesta. Kysy rohkeasti neuvoa ja muista näyttää valmis CV myös muille luettavaksi ennen sen käyttöä.

CV:n tiedot kannattaa säilyttää itsellä myös tavallisena tekstinä esimerkiksi Word-pohjalla, niin voit käyttää samoja tietoja helposti myös erilaisten valmiiden hakemuslomakkeiden täyttämiseen.

Kerää todistukset talteen

Tietojen ja todistusten kerääminen on yksi aikaa vievistä asioista CV:tä tehdessä. Hyvä pohjatyö kuitenkin helpottaa tekemistä siinä vaiheessa, kun rakennat CV:tä. Kerää siis kaikki opinto-, harjoittelu- ja työtodistuksesi aikajärjestyksessä itsellesi talteen. Jos sinulta puuttuu todistuksia, voit pyytää niitä oppilaitoksesta tai entiseltä työnantajaltasi vielä vuosienkin kuluttua.

Kaikesta osaamisesta et välttämättä tarvitse todistusta. Esimerkiksi kielitaitosi tai jonkin työkalun käyttöosaamisen voit arvioida itse. CV:n lukijan on kuitenkin hyvä tietää, mihin arviosi perustuu.

Muista kuvailla osaamistasi

Kattavassa CV:ssä on pelkän työpaikka- ja tutkintoluettelon lisäksi tiiviit kuvaukset siitä, mitä mainitut kohdat pitävät sisällään. Älä siis tyydy pelkästään luettelemaan tutkintojasi ja työpaikkojasi, vaan kuvaile, mitä osa-alueita tai tehtäviä niihin sisältyi. Näin työnantaja saa tarkemman kuvan sinusta ja osaamisestasi.

Esimerkki kuvailusta:
Palveluvastaava, Helsingin kaupunki
”Vastasin yksin yli 30 lapsen päiväkodin ruokahuollosta, sisältäen aamupalojen, välipalojen ja lisäkkeiden valmistamisen, ruoan jakelun, ruokailijamäärän seurannan, erityisruokavaliot, omavalvonnan ja tilausten teon sekä siivouksen ja puhtaanapidon tehtäviä.”

Erottaudu joukosta

CV:tä tehdessä kannattaa pyrkiä erottautumaan jollain tavalla muista hakijoista. Mutta mikä onkaan se mystinen tekijä, joka saa työnantajan pysähtymään juuri sinun kohdallasi ja miettimään: ”Onpa tosi hyvä CV, häneen haluan tutustua tarkemmin.”

CV:n visuaalinen ilme on yksi asia, mutta sisältö itsessään on tärkein. Mieti siis, mikä on juuri se sinun juttusi, joka erottaa sinut muista hakijoista. Haluatko esimerkiksi kertoa persoonastasi; hyvistä ihmissuhdetaidoista, ongelmanratkaisukyvystä tai aloitteellisuudesta? Vai onko sinulla jokin erityistaito, kuten kielitaito tai ohjelman käyttökokemusta, josta olisi työssä selkeää etua?

Oli sinun juttusi mikä tahansa, tuo se rohkeasti CV:ssä esille. Se voi hyvinkin olla se pieni lisä, joka saa työnantajan kutsumaan sinut haastatteluun.

Muista viimeistely

Ennen kun lähetät CV:si eteenpäin, muista vielä tarkistaa kieliasu. Varmista, että kaikkien tutkintojen, oppilaitosten, tehtävänimikkeiden ja yritysten nimet on kirjoitettu oikein. Virheetön ja huolellinen CV antaa sinusta ammattimaisen kuvan.

Huolella rakennettu CV palvelee sinua pitkään ja voit käyttää sitä pienin päivityksin useita vuosia. CV kannattaakin kuitenkin tarkistaa aina ennen lähetystä ja varmistaa, että mukana on kaikki oleelliset asiat haettavaa työpaikkaa ajatellen.

Lisää kiinnostavaa luettavaa