Seuraavan 15 vuoden aikana sote-alalle tarvitaan yli 200 000 uutta työntekijää. Vuoteen 2035 mennessä nykyisestä sote-alan työvoimasta 51 % eläköityy. Vuonna 2030 sote-alan kokonaiskysyntä tulee olemaan vajaa 460 000 työpaikkaa, joista uusia avautuvia työpaikkoja olisi 280 000.
Samalla nuoret suhtautuvat alaan yhä kriittisemmin. Mitä siis on tehtävissä? Keskustelua isännöivät Seuren vastaava tuotepäällikkö Tiina Nieminen ja Strategia- ja brändijohtaja Ilari Viippola.
Panelistivieraina keskustelemassa olivat Kimmo Sarekoski, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen HR valmistelujohtaja, Heidi Junikka, terveydenhoitaja sekä Tiia Rouhiainen, HR-päällikkö, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue.
Tarve tulevaisuuden sote-työntekijöille on valtava, mutta keskitytäänkö nyt nykyisten osaajien tuntemuksiin sen sijaan, että luotaisiin uusia keinoja tulevalle sukupolvelle? Vai onko meillä varaa keskittyä johonkin työntekijäryhmään, jos kaikkia ehdottomasti tarvitaan?
Organisaation vahva brändi lisää tutkitusti työn houkuttelevuutta ja sitouttaa työntekijöitä. Sote-toimialan työnantajabrändimielikuvat ovat muuttuneet negatiivisemmiksi. Työtyytyväisyys sitouttaa työhön, ja työtyytyväisyyttä parantaa työn sopiminen omaan elämäntilanteeseen ja oman arvomaailman vastaavuus työn sisällön kanssa. Esimerkiksi johtamisen käytänteillä on suora yhteys työntekijöiden viihtyvyyteen. Onko työnantajan siis aika katsoa peiliin, eikä jäädä paikoilleen ”raha ratkaisee” -ajattelun taakse?
Seuren tekemän työntekijätutkimuksen mukaan houkuttelevassa työpaikassa tehtävän palkkaus vastaa alan vaativuutta. Muita työssä viihtyvyyttä tukevia asioita olivat mm. työntekijöiden riittävyys sekä reilumpi ja tasa-arvoisempi johtaminen. Yllättävämpiä tekijöitä oli mm. myös tiukempi esihenkilötyön valvonta.
Olemmeko päätyneet noidankehään, jossa resurssipula aiheuttaa pahoinvointia työssä, ja pahoinvointi työssä aiheuttaa resurssipulaa? Seuren mielipide on, että noidankehästä voidaan päästä kohti parempaa työelämää, ja että keikkatyön vapaudesta ja varmuudesta on koko työelämälle paljon opittavaa.