Kuinka työn saa sovitettua vaihtuvien treeniaikataulujen, kisavalmisteluiden ja -matkojen sekä opiskeluiden väliin? Seuren kautta lastenhoitajana keikkaileva Julia tietää tähän vastauksen.
– Arki urheilun huipulla on todella vaihtelevaa ja treeniajat muuttuvat Teamgymin EM-kisojen lähestyessä viikoittain. Opiskelut vievät myös paljon aikaani ja aikataulut muuttuvat opintojaksojen mukaan. Haluan kuitenkin tehdä myös työtä, mutta omilla ehdoillani ja vaihtelevasti omaan elämääni sopivasti.
Julian tavoin moni opiskelija valitsee keikkatyön opintojen rinnalle. Keikkatöiden joustavuus helpottaa opiskelijan arkea, kun vuoron voi ottaa lyhyelläkin varoitusajalla, ja töitä voi ottaa juuri silloin, kun haluaa. Keikkailusta on myös helppo pitää taukoa, jos opiskelut vaativat hetkellisesti enemmän aikaa tai jos haluaa pitää enemmän vapaata.
– Keikkailu tuntui heti hyvältä ratkaisulta, ja olen nyt puoli vuotta keikkaillut säännöllisesti. Parasta keikkailussa on ollut, että pystyn aidosta valitsemaan juuri sen verran keikkoja, kuin kunakin viikkona ehdin tekemään. Jos arki tuntuu liian kiireiseltä, voin jättää työnteon väliin. Keikkojen valitseminen on superhelppoa ja valinnan varaa on runsaasti.
Keikkailun joustavuus yllättää
Julialle keikkailun tärkein kriteeri on viikoittaisten työtuntien joustavuus, ja myös työpaikan sijainnin valitseminen omien menojen mukaan on noussut tärkeäksi. Työkohde on valikoitunut treenien tai opiskeluiden mukaan ja välillä työkohde valikoituu puhtaasta kiinnostuksesta jotakin paikkaa kohtaan.
– Aloittaessani keikkailun tein paljon keikkoja eri työkohteissa. Halusin nähdä monia eri työyhteisöjä ja valita sen jälkeen kivoimmat paikat, joissa todella viihdyin. Nyt olen valinnut työkohteet treenieni mukaan niin, että minun on vaivatonta mennä töistä treeneihin tai toisinpäin. On ollut tosi kivaa nähdä eri päiväkoteja ja työskennellä ympäri Helsinkiä. Olen tehnyt myös töitä sekä ruotsinkielisissä että suomenkielisissä päiväkodeissa. Olen tykännyt vaihtelevuudesta, ja joka paikassa minut on otettu hyvin vastaan.
“Kaikki on kiinni ajattelutavasta. Jos olen ajatellut tekeväni sinä päivänä töitä, on työkohteen valinta helppoa jättää aamuksi.”
Seurella omat työvuorot voi halutessaan suunnitella pitkälle eteenpäin tai jos omaan rytmiin sopii paremmin nopeat lähdöt, työvuorot voi varata vasta samana aamuna. Tapoja rakentaa omaa arkea on monia, ja jokainen niistä on yhtä oikea.
– Minä olen luonteeltani suunnitelmallinen. Haluan tietää vähintään muutaman päivän aikaisemmin, mihin olen menossa töihin. Välillä jätän työvuoron valinnan aamuun, jos olen varautunut työpäivään, eikä juuri itselle sopivaa paikkaa tai vuoroa ole tullut tarjolle aikaisemmin. Kaikki on kiinni ajattelutavasta. Jos olen ajatellut tekeväni sinä päivänä töitä, on työkohteen valinta helppoa jättää aamuksi.
Keikkailu vie kohti urahaaveita
Syksy tuo Julialle tulleessaan monia suuria asioita, kuten Luxemburgissa kisattavat Teamgymin EM-kisat. Useiden vuosien harjoittelu on kulminoitumassa syksyn kisoihin, joihin Julia osallistuu osana Teamgymin naisten maajoukkuetta. Kisojen jälkeen on vuorossa hengähdystauko, jonka aikana Julia keskittyy opiskeluun ja työntekoon. Syksyn suunnitelmissa keikkailu saa isomman roolin, ja lähihoitajan koulutuksen suorittaneen Julian tarkoitus on laajentaa keikkailua päiväkodeista myös vanhainkotien puolelle.
– EM-kisojen jälkeen haluan keskittyä enemmän opintoihin ja ehtiä viettämään myös opiskelijaelämää. Toiveissa on tehdä myös hiukan enemmän töitä ja hyödyntää aikaisempaa lähihoitajan koulutustani. Tulevaisuudessa tarkoitukseni onkin yhdistää lähihoitajan ja liikunnanohjaajan ammatit ja tehdä mahdollisesti molempien alojen töitä. Uskon, että keikkailemalla onnistun tässä ja saan toteuttaa urahaaveitani vapaammin.
Julian vinkit uusille hakijoille
- Kokeile rohkeasti eri paikkoja. Kokeilemalla löydät sinulle parhaat työkohteet ja ne työyhteisöt, jossa varmasti viihdyt.
- Mene uuteen työkohteeseen avoimin mielin. Vaikka olisit työskennellyt useassa samanlaisessa kohteessa aikaisemmin, on jokainen paikka omanlaisensa. Tarkkaile vakkarityöntekijöitä ja ota heistä mallia.
- Anna jokaiselle työkohteelle aikaa. On helpompaa olla samassa työkohteessa useampi päivä kerrallaan, kuin vain yksi. Yhdessä päivässä ei vielä välttämättä ehdi saada oikeaa kuvaa työkohteesta.
- Tutustu myös Seuren keikkavinkkeihin.