Kausi-influenssa voi olla perusterveellä ihmisellä se ”tavallinen” syysflunssa: Kuumetta, lihaskipuja, väsymystä, yskää, kurkkukipua ja nuhaa. Influenssa voi olla myös oireeton. Riskiryhmillä, kuten ikääntyneillä, pienillä lapsilla ja pitkäaikaissairauksia sairastavilla influenssa voi kuitenkin aiheuttaa vakavia taudinkuvia ja jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta. Rokotus on tehokkain tapa torjua influenssatartuntoja ja estää influenssan leviämistä. Influenssarokotus on siis tapa suojella sekä itseään että läheisiään.
Influenssarokote vähentää:
- influenssasta johtuvia kuolemia ja sairaalahoitoja
- vakavan influenssan ilmaantuvuutta
- jälkitauteja, kuten korvatulehduksia, keuhkoputkentulehduksia, keuhkokuumeita sekä sydäninfarkteja ja aivoverenkierron häiriöitä
- influenssatartuntoja ja influenssan leviämistä
Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät saavat rokotteen ilmaiseksi
Tartuntatautilain tavoitteena on tautien ja niiden leviämisen ehkäisy. Riskiryhmien kanssa työskentelevällä sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalla tulee olla asianmukainen rokotesuoja. Tämä koskee myös työntekijöitä, jotka eivät osallistu itse hoitotyöhön, kuten osastonsihteerejä ja laitoshuoltajia. Lue lisää tartuntatautilain mukaisesta riittävästä rokotesuojasta.
Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä riskiryhmiin kuuluvat henkilöt saavat influenssarokotteen ilmaiseksi omalta kotikunnaltaan. Riskiryhmiin kuuluvia ovat
- Raskaana olevat naiset
- Kaikki 65 vuotta täyttäneet
- Alle 7-vuotiaat lapset
- Sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- Asepalveluksen aloittavat henkilöt
- Vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri
Rokotteiden ottaminen on vapaaehtoista, mutta ilman rokotuksia ei voi toimia tehtävissä, joissa työskennellään riskiryhmiin kuuluvien asiakkaiden tai potilaiden parissa.
Katso kaupunkien ajanvarausohjeet
Katso oman kaupunkisi sivuilta lisätietoja ja ohjeet influenssarokotuksen ajanvaraukseen.